How to: Visum Vietnam aanvragen

Nog maar 38 nachtjes slapen en dan is het zover. Op 6 september stappen mijn moeder en ik in het vliegtuig naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Voordat we het land binnen mogen, hebben we wel een visum nodig. Gelukkig konden we deze vooraf de vlucht al regelen. Hoe we dat gedaan hebben, lees je hier.

1. 30 dagen toeristenvisum

Mijn moeder gaat in totaal 28 dagen naar Vietnam. Een 30 dagen toeristenvisum is dan voldoende. Sinds 2018 kun je dit gemakkelijk online aanvragen! Je moet daarvoor de volgende dingen doen:

 • Check de actuele visuminfo. Wij gebruikten informatie van de Nederlandse Rijksoverheid en van de Vietnamese ambassade.
 • Vervolgens konden we via deze site online een visum aanvragen.
 • Vul je gegevens in, zoals je naam, geboortedatum, plek van eerste verblijf en tot wanneer het visum nodig was.
  • Let goed op bij het invullen van je naam! Het gaat om dezelfde naam die ook onderin het paspoort tussen de streepjes staat. Wanneer je als vrouw getrouwd bent en er bij je achternaam ook ‘e/v’ staat (echtgenote van), moet je alléén je meisjesnaam invullen. Bij het aanvragen wordt ook een voorbeeld getoond, kijk hier ook goed naar.
  • Ook moest je een pasfoto uploaden met een witte achtergrond. We hebben zelf een nieuwe foto gemaakt voor een witte kast, maar je kunt ook een officiële paspoortfoto laten maken.
 • Betaal het visum met creditcard. De kosten waren nu 25 dollar ofwel 21 euro.
 • Het visum zou binnen drie werkdagen klaar moeten zijn. Je krijgt het via e-mail binnen en je moet het uitgeprint meenemen naar het vliegveld.

2. Drie maanden toeristenvisum

Een dertig dagen visum was voor mijn reis niet voldoende. Helaas is een drie maanden visum niet online aan te vragen. Ik moest daarom naar de Vietnamese ambassade in Den Haag (Javastraat 1) en vroeg mijn visum als volgt aan:

 • Via de site van de Vietnamese ambassade kan je via ‘consular services’ hier een document downloaden dat je nodig hebt voor het aanvragen van het visum. Dit document werkt bijna hetzelfde als het online visum.
 • Vul je gegevens in, zoals je naam, geboortedatum en tijd van verblijf. Ook kun je kiezen tussen ‘single entry’ of ‘multiple entry’. Bij een single entry visum mag je slechts één keer het land in. Bij een multiple entry mag je dit vaker (ik weet niet precies hoe vaak, maar meer dan één keer). Ik heb gekozen voor een multiple entry visum, omdat ik nog niet zeker weet of ik wellicht tussendoor het land uit en weer in wil. Het scheelde 15 euro met een single entry visum, maar geeft je meer flexibiliteit.
 • Lever het document samen met je paspoort en een pasfoto in bij de ambassade in Den Haag. De balie om het visum aan te vragen is op maandag, woensdag en vrijdag geopend. Je hoeft geen afspraak te maken.
 • Betaal je visum. Het drie maanden multiple entry visum kostte 95 euro. Dit moet je contact betalen, een pinautomaat is er niet.
 • Ontvang je visum. Volgens de website duurt dit drie werkdagen. Ik hoefde echter maar twintig minuten te wachten en het visum stond al in mijn paspoort geplakt. Ideaal!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s