Boer zoekt Vrouw op het platteland van Dà Lat

Yvon Jaspers, opgelet! Als er een nieuwe editie van Boer zoekt Vrouw komt met buitenlandse boeren, neem dan even een kijkje in Dà Lat. Samen met motorrijder Mr. Hung van de organisatie Easy Riders heb ik een dag-tour gemaakt door de omgeving van Dà Lat. Terwijl ik achterop de motor zat, zag ik het seizoen al voor me. Hoe dat eruit ziet? Ongeveer zo.

Aardbeien- en bloementeler

De eerste boer heeft een aardbeien- en bloemenkwekerij. Door het gunstige, relatief koelere klimaat hoog in de bergen kunnen aardbeien goed groeien. In de kassen groeien de bloemen, tegenwoordig in diverse kleuren beschikbaar dankzij overgebrachte kennis door een Nederlander in de jaren ’90. Deze bloemen schijnen met name geteeld te worden voor feestdagen, zoals het Vietnamese nieuwjaar in februari en Valentijnsdag. De aardbeien worden normaal gesproken voor zo’n 3 euro per kilo verkocht, maar op diezelfde feestdagen kan de prijs oplopen naar 10 euro per kilo. Dit seizoen laten we maar geen dragonfruit-teler meedoen. Ik dacht dat de vruchten zo goedkoop waren, omgerekend 20 cent per kilo, omdat ze in Vietnam zelf geteeld worden. Helaas voor de boeren heeft het vooral te maken met het feit dat China de import van dragonfruit heeft gestopt. Daardoor is er nu een overschot in Vietnam en zijn ze zo goedkoop geworden.

DSCN7888DSCN7892

Kopje wezel-koffie en rijstwijn drinken bij de boer

Vietnam is een van de landen met de grootste koffie-export ter wereld. Ook in Dà Lat zijn genoeg koffieplantages te vinden. Wat het extra bijzonder maakt, is de zogenaamde ‘wezelkoffie’. Voor deze koffie worden bonen gebruikt die door wezels zijn opgegeten en vervolgens zijn uitgepoept. De poep wordt gedroogd om de koffiebonen eruit te halen. De beelden van wezels in kleine, ijzeren kooien zijn misschien iets minder leuk om te zien. Als de koffie niet sterk genoeg is, kan er ook rijstwijn gedronken worden. Dezelfde boer stookt in een grote ketel rijstwijn, door de afgepelde koffiebonenschillen te verbranden. Als extra bijverdienste wordt er van die wijn ook nog medicinale rijstwijn gemaakt, met slangen en al. Het schijnt goed te zijn voor je rug en gewrichten. Het levert vast leuke televisie op als de kandidaten één van de deze drie bijzondere drankjes proberen.

Boer met zijdefabriek

Het valt misschien niet helemaal in de categorie ‘boer’, maar romantische scènes tussen zijderupsen willen we natuurlijk niet missen. Vietnam is de zesde grootste producent van zijde, na China, India, Oezbekistan, Thailand en Brazilië. Bij de zijdefabriek worden de rupsen gekweekt die een cocon van zijde om zichzelf heen weven. Deze cocon, inclusief rups, wordt vervolgens in heet water gekookt, om de zijde te ontrafelen en een lange draad te vormen. Sommige rupsen zijn op tijd uit de cocon ontsnapt en worden gebruikt om nieuwe eieren te maken. De rupsen die wel in het water terecht komen, worden als snack gegeten. Zei er iemand vier uur rupsen-soep?

Zwarte peper-teler

Terug naar het telen van eten. Zwarte peper om precies te zijn! Om het rijtje af te maken, Vietnam is wereldwijd ook de grootste zwarte peper-exporteur. De peperkorrels groeien aan grote slingerplanten die zo’n vijftien meter hoog kunnen worden. De korrels worden geoogst als ze nog onrijp en groen zijn en worden vervolgens gedroogd. De gedroogde korrels vind je misschien wel terug bij je avondeten!

DSCN8005DSCN8007

Champignonkweker

Als de keuzestress voor de boeren te pittig wordt, schakelen we over naar een champignonkweker. Uit zakken gevuld met compost van gesnoeide koffiebomen en water groeien er in sfeervolle tenten champignons. Die vinden we o.a. terug in de Vietnamese soepen en soms curry’s. Ideaal voor een diner voor twee.

DSCN8045DSCN8059

Romantische uitstapjes

Als alle boeren bekend zijn gemaakt en de kandidaten zijn gekozen, is het tijd voor leuke uitstapjes. Ik heb alvast wat suggesties op een rijtje gezet.

Dà Lat stad

De stad zelf mag natuurlijk niet ontbreken. Persoonlijk ben ik geen groot fan van de stad, maar het is leuk om het meer en park te bekijken of naar het ‘Crazy House‘ te gaan. Dit is een kunstzinnig gebouw met allerlei gekke werveltrappen, schilderingen en bijzondere details. Na drie kwartier rondjes lopen en Chinezen met selfiesticks ontwijken had ik het wel gezien. Gezellig naar de markt is ook een goede optie, waarbij de Nederlandse dames en heren zich direct thuis zullen voelen. Een beetje van jezelf en een beetje van…

DSCN7814DSCN7825DSCN7834

Elephant en Pongour watervallen

Om de drukte van de stad te vermijden, kunnen de boeren ook naar de watervallen in de omgeving. Twee bekende en hele mooie zijn de ‘Elephant waterval‘ en ‘Pongour waterval‘. De laatste is wel een eind rijden vanaf de stad, maar een stuk op de motor rijden vond ik heel erg leuk! Ik was wel vergeten mijn benen in te smeren (het is toch koud?) en heb nu verbrande bovenbenen en kuiten. Toch waren het ritje en de bijbehorende stops het meer dan waard.

DSCN7973DSCN8022

Boven: Elephant waterfall | Onder: Pongour waterfall

Picknicken in een naaldbos

Als een familie van vijftien Vietnamezen de berg kan beklimmen, kunnen sterke Hollanders dat zeker. In een naaldbos met een lekkere temperatuur een picknick houden met uitzicht over alle kassen in het dal, wie wil dat nou niet?

DSCN7876DSCN7879

Motorrijden door de omgeving

Als alle bovenstaande uitstapjes niet werken, is het laatste redmiddel nog een mooie tocht op een motor. Over de bergen en bloemen uitkijkend moet er wel een nieuwe liefde kunnen opbloeien…

DSCN7902DSCN8018

Yvon, ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen van een Vietnamese Boer zoekt Vrouw editie. Ook wel ‘Nông dân đang tìm kiếm một người phụ nữ‘ genoemd (volgens Google Translate, al heb ik er weinig vertrouwen in dat dit klopt). Als je hulp nodig hebt moet boeren zoeken, help ik met liefde een handje mee. Misschien heb ik de eerste kandidaat al wel gevonden…

DSCN7989

Een gedachte over “Boer zoekt Vrouw op het platteland van Dà Lat

  1. Pingback: Vietnam Vrijdag #11: Van tourbus naar tuktuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s