Twee maanden backpacken in Vietnam: Van noord naar zuid en A tot Z

Na twee volle maanden backpacken in Vietnam heb ik een goede indruk gekregen van het dagelijkse leven in het land. Elke regio en stad heeft kenmerkende eigenschappen, maar toch heb ik meer overeenkomsten dan verschillen gezien. Meer dan eens zeiden mama en ik tegen elkaar dat alles op elkaar lijkt. Na mijn eigen reis in het zuiden kan ik dat alleen maar beamen. Degenen die al in Vietnam geweest zijn, zullen de volgende dingen waarschijnlijk herkennen. Voor diegenen die nog naar Vietnam willen, je kan (bijna) iedere willekeurige stad kiezen en je komt deze 26+ dingen tegen. Lees hier mijn Vietnam ervaring van A tot Z!

Reisroute Vietnam

A: Altaar, Afval, Airco

Vietnam is een overwegend boeddhistisch land en in de meeste winkels, hotels, restaurants en kitesurf-scholen kom je kleine altaren tegen. Vaak liggen er offers bij, zoals wierook, fruit en drinken. De meeste Vietnamezen zouden de rest van het land echter ook als altaar moeten zien en niet overal hun afval moeten neergooien. In de avond zie je vaak mensen in oranje hesjes vuilnis ophalen of mensen die door het afval rondsnuffelen. De hele dag door zie je wel mensen vegen. Ondanks dat blijft het soms een smerige bende. Bij A kan ook de grootste vriend van iedereen niet ontbreken: Airco!

DSCN6871

B: Bouwen, Bier, Bánh Mì.

Het gaat economisch gezien best goed met Vietnam en dat is te merken in iedere straat. Overal wordt gebouwd. De stoepen worden gerepareerd met cement en nieuwe huizen, hotels en restaurants worden gebouwd. Zowel mannen als vrouwen werken in de bouw, maar het is typisch voor de mannen om de hele dag door bier te drinken. Blikjes Tiger, Saigon en Hanoi bier zie je dan ook geregeld. Bij mijn lunch sloeg ik het bier over, maar een broodje bánh mì ging er altijd in!

DSCN7779

C: Communisme, Condensed milk, Cola

Punten A en B zijn misschien ook toepasbaar op andere Aziatische landen (de bánh mì uitgezonderd), maar tekenen van het communisme zijn zeker typerend voor Vietnam. Oké, misschien ook voor China, maar daar gaat het volgens mij net weer anders. Er staan grote propagandaposters langs de meeste grote autowegen en je ziet ze ook in kleinere dorpjes. Het portret van voormalig en op 2 september 1969 overleden president Ho Chi Minh staat stralend op ieder geldbiljet. Zo zorgt hij na meerdere oorlogen nog steeds voor de inwoners van zijn land. Twee september is tegenwoordig de nationale feestdag. Erg communistisch is het land echter niet meer. Met het geld kun je onder andere lekkere drankjes kopen, zoals cola en koffie met zoete, gecondenseerde melk. Dat ik fan ben van de Vietnamese koffie is volgens mij wel duidelijk, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen!

DSCN4710

D: Dragonfruit, DEET

De Chinezen hebben vast een goede reden om geen dragonfruit meer te willen importeren. Het is vervelend voor de boeren, maar nu des te beter voor mij! Bij ieder fruitkraampje of voorbij lopende fruitverkoper is een grote stapel roze vruchten met groene uitsteeksels te vinden. Minder leuk vind ik de muggen die vaak ’s avonds wakker worden. Gelukkig werkt DEET prima en blijven ze op een afstandje.

DSCN6969

E: Eend, Ei

Met name in het noorden kom je vaak eendenboerderijen en gebraden eenden op spies tegen. Ik hou het bij vegetarische gerechten, waarbij er regelmatig ei geserveerd wordt. De meeste hotels geven de ontbijt keuze tussen pancakes en gebakken eieren. Soms was ik de eieren zat, maar beter dan de eendenoptie…

DSCN9067

F: Fietsen, Fles water

Je ziet het niet heel veel, maar er zijn wel degelijk mensen die fietsen! Vaak zijn het kinderen in schooluniform, ouderen of straatverkopers. De afgelopen maanden werden ze bijgestaan door lange, Hollandse dames. Op de berggebieden na kun je in Vietnam prima fietsen. Het is warm en de fietsen zijn niet van de beste kwaliteit, maar het is een prima alternatief voor een scooter. In Hanoi en Ho Chi Minh-stad kun je ook kiezen voor een cyclo, een fiets met een soort zitkar voorop. Het kraanwater is prima om te douchen, maar voor drinken zou ik flessen water kopen. Met de warmte ga je die zeker nodig hebben!

DSCN3873

G: Geiten, Groenten

De meeste gerechten bevatten vis of vlees, zoals gebraden geitenvlees. Het beeld van een rijtje gebraden geiten met een stok onder hun hoofd zal ik niet snel vergeten. Toch kon ik als vegetariër mijn buik prima vullen met gerechten vol groenten (en ei…). Er wordt veel kool, spinazie, ui, wortel, tomaat en taugé gegeten, maar ik at ook regelmatig bloemkool, broccoli, champignons, aardappel of komkommer. Lekker en gezond!

IMG-20180908-WA0048

H: Honden, Hangmatten

De rabiës inenting heb ik gelukkig tot nu toe voor ‘niks’ gehaald. Ik ben niet gebeten door een van de vele honden die je overal tegenkomt. De meesten zijn rustig en snuffelen wat rond op zoek naar eten. De honden in Hanoi en sommige delen van met name noord Vietnam hebben een groter probleem, die worden zélf opgegeten. Misschien eindigen ze wel in een van de restaurantjes met, behalve plastic tafels en stoelen, een rij hangmatten. Vietnamezen zijn kampioen hangmat-liggen en je komt ze bij ieder goedkoop Vietnamees restaurantje tegen. Soms hangen ze ook tussen bomen in een park. Stiekem ben ik jaloers dat ik het zelf niet heb geprobeerd…

DSCN6572

I: Inhalen, Inchecken

Deze ABC schrijf ik terwijl de bus vanuit Dà Lat als een malle bezig is andere auto’s, bussen, scooters en vrachtwagens in te halen. Buschauffeurs hebben volgens mij altijd haast en rijden en toeteren echt als gekken. Even afkloppen dat ik veilig aankom en in het volgende hostel kan inchecken (is gelukt). Verder zijn de (slaap)bussen een prima vervoersmiddel om lange afstanden mee af te leggen. Tijdens het werken in Mui Né heb ik ook de andere kant van de incheckbalie gezien en geef ik nu iets geruster mijn paspoort af. Nee, de receptionist gaat niet direct identiteitsfraude plegen en al je geld stelen. Je gegevens worden alleen opgeschreven voor het geval de politie komt controleren welke gasten er aanwezig zijn.

DSCN8618

J: Jungle, Juk

Buiten de steden en grote wegen is Vietnam een grote jungle (en in de steden eigenlijk ook…). Op Cat Ba eiland en rondom Hué en Dà Lat zijn bijvoorbeeld bergen vol groene planten en bomen te vinden. Terug in de bewoonde wereld hoef je maar een keer met je ogen te knipperen en je ziet ergens een vrouw met twee manden aan een stok over haar schouder lopen. Ik las ergens dat ze dit een ‘juk’ noemen. Je ziet ze in ieder geval veel, vaak gevuld met fruit, groenten, vis of papier en plastic om te recyclen. Soms dragen ze ook andere dingen met zich mee.

DSCN4055

K: Kapot, Karaoke, Kerken

Vietnam is een bijzonder land, maar om nu te zeggen dat het een mooi land is… De natuur wel, maar de steden vind ik persoonlijk niet allemaal even mooi. Alles is kapot. De autowegen zijn 90% in goede staat, maar stoepen zijn kapot, voorgevels zijn kapot, parasols zijn kapot en ook in de huizen en hotels zelf is het niet veel beter. Dat gecombineerd met het afval en bouwpuin op straat maakt het niet heel charmant. Gelukkig hoor je vaak genoeg uit diezelfde kapotte gebouwen het enthousiaste karaokegezang van heren met een paar blikjes bier teveel op. Net als de altaren zijn de kerken en kathedralen meestal wel goed onderhouden. Ongeveer 10% van de bevolking is christen en in Hanoi en Ho Chi Minh-stad kun je twee grote kathedralen bezoeken. Met name in bergdorpen als Sa Pa of Dà Lat en in het zuiden van het land kom je ook veel kerken tegen.

20181112_125035

L: Loempia, Lampion

Veel beter dan de Nederlandse Vietnamese loempia’s zijn de Vietnamese-Vietnamese loempia’s! Vers of gefrituurd, met verschillende vullingen, je mag me er voor wakker maken. Truc, de kok in Mui Né, maakte als afscheidscadeautje verse loempia’s, omdat ik die een avond eerder erg lekker vond. We kwamen er al pratende achter dat de eerste versie bestond uit wortel, zoete aardappel en… garnaal. Ik heb het niet doorgehad en vond ze zeker lekker. Placebo-effect of niet, de tweede versie met wortel, zoete aardappel en chilipeper was toch nét wat lekkerder. Behalve loempia’a zie je ook bij veel restaurants en tempels lampionnen hangen. In Hôi An vind je de meesten, maar ook op andere plekken geven ze een vrolijk effect.

DSCN4354

M: Markt, Massage

Waar komen alle lekkere ingrediënten en producten vandaan? De markt! Zoek in iedere plaats naar het woord ‘Cho‘ of een verzameling van meer dan tien parasols bij elkaar en je kijkt je ogen uit. De grotere markten zijn vaak verdeeld in aparte gedeeltes voor fruit, groenten, (levend) vlees, vis, gedroogd eten en huishoudartikelen. Een drijvende markt heet trouwens een ‘cho nôi’! Moe geworden van alle indrukken? Neem op iedere willekeurige hoek van de straat een massage. Vaak word je al toegeroepen met het bekende “Hello miss, massaaaas??

DSCN8321

N: Noedels, Nón lá

Terwijl je voor de zoveelste keer een bord noedels eet, kijk eens rond en tel de rijsthoedjes (in Vietnamees ‘nón lá‘). Ik dacht dat de hoedjes zoiets zouden zijn als klompen in Nederland, maar heel veel mensen dragen ze écht. Perfect ter beschermen tegen de zon of regen en het ziet er nog vrolijk uit ook.

DSCN4014

O: Onderhandelen, Opa’s en oma’s, Oversteken

Waarschijnlijk betaal ik vaak wel tien cent te veel, maar onderhandelen is niet mijn sterkste kant. Hoe kan je dat ook doen als je tegenover een schattige oudere meneer of dame staat en sowieso geen idee hebt van de prijzen? Diezelfde opa’s en oma’s zie je in de meeste restaurants terug met een (blote) baby of peuter op de arm. In Vietnam speelt familie een belangrijke rol en woont iedereen vaak bij elkaar in een huis. Zoon en vader werken in de (land)bouw of rijden in een taxi, moeder en dochter runnen de keuken en bediening en grootouders passen op de kinderen. Oversteken gaat me beter af dan onderhandelen. Rustig om je heen kijken en gewoon die eerste stap op de straat of, doe eens gek, op een zebrapad zetten. Vervolgens loop je duidelijk en rustig naar voren. Geen zorgen, al het verkeer gaat vanzelf om je heen. Zo bereik je elke keer veilig de overkant!

DSCN8112

P: Pho, Pancake, Poncho, Parasol

Wissel de rijst en noedels eens af met pho, ofwel soep. Het is goedkoop, lekker en iedere versie is net weer even anders. Hetzelfde geldt voor de pancakes die je vaak als ontbijt kunt kiezen bij de meeste hostels: lekker en iedere keer een verassing hoe het eruit ziet! Het weer is te herkennen aan poncho’s en parasols. Als het regent, regent het ook écht hard en als de zon schijnt is het direct goed heet. Pancake als ontbijt en pho als lunch, het liefst onder een parasol, klinkt toch perfect?

20180913_093550

Q: Quoc Ngu (Vietnamees alfabet)

Op een paar woorden na is mijn Vietnamees belabberd. Gelukkig spreken de meeste mensen een paar woorden Engels, zijn de letters te lezen en kan je woorden makkelijk intypen in Google Translate. Engels en Vietnamees zijn alleen zulke verschillende talen, dat de vertaling niet altijd soepel gaat. Op iedere menukaart vind je met 99% zekerheid een of meer Engelse spelfouten. Dat levert wel leuke woorden op: Fried vegetarian, Shirmps, French Fried, Vetagabeles, Hambargur en mijn favoriet:

DSCN4099

R: Rijstveld, Rijk

De rijstvelden in Sa Pa vond ik het mooist, maar ook in Ninh Binh, onderweg in de trein naar Hué en in de Mekong delta was het bijzonder om de groene en gele sprieten te zien. Ook mooi, je kunt binnen een dag miljonair zijn! De Vietnamese Dong werkt met duizenden en voor zo’n 80 euro mag je jezelf al een miljonair noemen.

DSCN4368

S: Scooters, Stroomuitval, Slapen, Servetmandjes

De eerste indruk nadat we geland waren in Hanoi: zoveel scooters… Het hele land rijdt ermee rond: jong en oud, mens en dier, weinig of veel bagage. Verkeersregels lijken er niet te zijn, maar toch verloopt alles soepel. Ik heb hier nog nooit een file gezien. Stroomuitval daarentegen wel, in Cat Ba, Hoi An en Mui Né… Het komt gelukkig zo vaak voor, dat de meeste plekken er op voorbereid zijn en een noodaggregaat hebben. Meestal was het binnen een kwartier tot een aantal uur al verholpen. En zo niet, dan kunnen de Vietnamezen doen waar ze goed in zijn. Een middagdutje! Werkt ook prima zonder hangmat.

DSCN5698

En ik wil nog even extra aandacht geven aan de servetmandjes. Bijna ieder restaurant, of het nu goedkoop of wat chiquer is, heeft dezelfde servetmandjes. In The Bay zijn de bakjes gebruikt als lampenkap voor het badkamerlicht bij de spiegel. Toen voelde ik me helemaal thuis!

DSCN5382

T: Tempel, Tofu, Toeristen

Boeddhabeelden, draken en wierook. De meeste tempels vind ik van binnen op elkaar lijken, maar dat maakt ze niet minder mooi. Je kunt ze bezoeken als je bedekte kleding over je schouders en knieën draagt en binnen je schoenen uit doet. Ook tofu lijkt in ieder gerecht op elkaar, maar dat maakt het niet minder lekker 😉 Als laatste toevoeging aan de ‘T’: toeristen. Vietnam is erg populair bij Westerse backpackers en Aziatische vakantiegangers. Doordat de meeste mensen ongeveer dezelfde route volgen, kom je in elke plaats toeristen en reisbureau’s tegen. Mijn favoriete bezigheid was bekijken hoe anderen, stelletjes regelmatig in matchende outfits, de mooiste vakantiefoto’s probeerden te maken.

DSCN5324

U: Uitchecken

Na inchecken kan uitchecken niet ontbreken. Dit ging vooral vroeg in de ochtend de ene keer soepeler dan de andere keer. “Maybe tomorrow?” “Goodmorning!

20181004_060717

V: Vliegveld, Vlaggen, Vis, Ventilator

In totaal heb ik drie vliegvelden gezien, die van Hanoi, Da Nang en Ho Chi Minh-stad. Het land is zo groot dat dit vaak de makkelijkste en snelste manier was om te reizen. Ook al liggen de vliegvelden in het noorden, midden en zuiden van het land, zodra ik de stad binnenkwam waren de eerste Vietnamese vlaggen al te zien. Grote steden of verlaten dorpjes langs de rand van het treinspoor, overal zie je de rode vlag met een gele ster. Hetzelfde geldt voor verse vis. Vietnam heeft een enorme kustlijn en in het binnenland veel meren en rivieren. Visliefhebbers kunnen zich prima uitleven. Het liefst wel met airco of buiten een ventilator.

DSCN4907 (2)

W: Waterbuffel, Weegschaal

Koeien, kippen en geiten hebben we in Nederland ook, maar waterbuffels niet! Ze worden gebruikt om het land mee te bewerken en soms om het vlees te eten. Grote kans dat het vlees wordt afgewogen op de nationale weegschaal van Vietnam: een felgroene die je in alle soorten en maten tegenkomt. Naïef vroeg ik nog aan een reisleidster of dit een reden had, misschien had groen een betekenis? Nee. Ze zijn gewoon groen, omdat ze groen zijn. Op meerdere foto’s in deze blogpost kun je de weegschaal spotten!

DSCN4360

X: Xin chao!

Met deze woorden, Vietnamees voor hallo, kan je alle vriendelijke mensen begroeten. Op misschien een paar uitzonderingen na, zijn ‘de Vietnamezen’ ontzettend vriendelijk en beleefd. Persoonlijk heb ik geen verschil gemerkt tussen de inwoners van noord- of zuid Vietnam, overal waren de mensen erg aardig.

DSCN4345

Y: Yskoffie- en thee

Soms was er nog iets beters dan koffie, namelijk ijskoffie! Wanneer het weer eens boven de 30 graden was, was dit een goede keuze. Groene thee met ijs zorgt ook voor verkoeling en is een gezonder en goedkoper alternatief voor alle frisdranken. Bestel alleen géén drankje als het ijs uit een ton komt zoals links van de boom… Het meeste ijs komt gelukkig uit fabrieken en behalve deze keer heb ik nergens last van gehad.

IMG-20180923-WA0048

Z: Zon, zee, zweet

Het tropische klimaat zorgt bijna het hele jaar voor warme temperaturen. Na een tijdje raak je hier aan gewend en is het met 18 graden in de berggebieden van Sa Pa en Dà Lat zelfs koud. Aan een kustlijn van ruim 3400 kilometer kun je heerlijk afkoelen in de zee en de zweetdruppels van je afspoelen. Of probeer kitesurfen en kom alsnog zwetend de zee uit! Als er geen zee of water in de buurt is, kun je altijd weer van voor af aan beginnen bij de ‘A’ van airconditioning!

20180929_173951

12345678 (9)

Als allerlaatste toevoeging wil ik nog iets kwijt over het internet. Je hoeft niet creatief te zijn om een WiFi wachtwoord te kraken. Als 1 t/m 8 niet werkt, probeer dan 1 t/m 9. Grote kans dat het met een van beide lukt om het wachtwoord te raden.

Ik heb enorm genoten van Vietnam en hopelijk heb ik wat van de sfeer over kunnen brengen. Wie weet zie ik de komende tijd foto’s van bekenden in Vietnam voorbij komen! Als afsluiting een foto-vraag: hoeveel Vietnamese items zie je?

DSCN8192

Weet je het al?

Antwoord: Acht! Een blikje Bier, Flesje water, Hond, Hangmat, Non la (rijsthoed), Scooter, Slapen en een Ventilator. Wie had het goed?!

Een gedachte over “Twee maanden backpacken in Vietnam: Van noord naar zuid en A tot Z

  1. Papa

    Hoi SuuZ. Normaal ben ik niet zo van de ABC’tjes, maar deze is wél heel leuk en, omdat ik je verhalen allemaal met veel interesse lees, heel herkenbaar. Enne, van de foto miste ik alleen het blikje bier (omdat het zo klein is ☺️).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s