Tips voor het bezoeken van Angkor Wat

Voordat ik naar de beroemde tempels van Angkor ging, had ik er veel vragen over. Ik speurde reisblogs af op zoek naar antwoorden, maar soms bleef ik het onduidelijk vinden. Daarom geef ik nu antwoord op mijn eigen vragen, die je hopelijk helpen bij een bezoek aan Angkor Wat!

Angkor Wát?! Wat is het?

Angkor Wat is één van de belangrijkste tempelcomplexen van de historische stad Angkor. Wat betekent tempel in het Khmer, de taal van Cambodia. Angkor Wat is dus ‘de tempel van Angkor’. De stad Angkor was tijdens onze Middeleeuwen tussen de 9e en 14e eeuw de hoofdstad van het Khmer-rijk, dat zich over Thailand, Cambodia, Laos en Vietnam uitstrekte. Zoiets als Athene voor de Grieken of Rome voor de Romeinen. Binnen deze stad van zo’n 400 vierkante kilometer werden verschillende tempelcomplexen gebouwd, waarvan Angkor Wat de bekendste is. Je ziet het silhouet van de tempel terug op de vlag van het land en in het logo van het nationale biermerk. Tegenwoordig is Angkor geen stad meer, omdat de houten huizen de honderden jaren niet overleefd hebben. Het is nu een groot natuurpark met bos, rijstvelden en verdwaalde huisjes. Op onderstaande plattegrond kun je zien dat er naast Angkor Wat meer ommuurde tempelcomplexen zijn, zoals Angkor Thom (groot vierkant boven Angkor Wat) en Ta Prohm (rechthoek rechts daarvan).

Tempels bezoeken per fiets of tuktuk?

De meeste mensen kiezen ervoor om met een tuktuk of riksja naar de tempels te gaan. Soms zie je ook mensen fietsen op gehuurde fietsen uit de stad. Wat is beter? Dit hangt vooral af wat je wilt bezoeken. Angkor Wat bevindt zich op 7 kilometer van de stad Siem Reap en is de dichtstbijzijnde tempel. Op de fiets is dat prima te doen en de wegen zijn vlak en over het algemeen goed onderhouden. Je kunt zo zelf bepalen hoe lang je ergens blijft en wanneer je weer verder wilt gaan. Voor 2 dollar kun je al een hele dag een fiets huren. Wil je echter ook naar bijvoorbeeld de verder gelegen tempel Ta Som zul je nog eens 12 kilometer moeten fietsen. Dit betekent dat je vervolgens bijna 20 kilometer terug moet fietsen naar je hotel. Wanneer je ook de zonsop- of ondergang wilt zien, zul je in het donker moeten fietsen, er is weinig goede straatverlichting. Voor langere afstanden is fietsen in de warmte op een te kleine fiets daarom niet de meest comfortabele keuze. Een tuktuk huur je al voor 15-20 dollar voor een hele dag. Als je met meer mensen bent, kun je die kosten delen.

Tip: Als je wil fietsen, raad ik aan om (een deel van) het kleine circuit te doen en de tempels van het grote circuit met een tuktuk te bezoeken. 

Wat is het verschil tussen het kleine en grote circuit?

Met het kleine circuit worden de tempels van Angkor Wat, Angkor Thom, Ta Keo, Ta Prohm en Banteay Kdei bedoeld. Op bovenstaande kaart zijn dat de tempels binnen de oranje lijn. Deze tempels liggen binnen een route van zo’n 17 kilometer. Het grote circuit voegt de verder gelegen tempels Pre Rup, Ta Som, het meer Neak Pean en Preah Khan daaraan toe. Zie hiervoor de tempels binnen de gele lijn. Dit is nog zo’n 12 kilometer extra. 

De weg naar de tempel in het Neak Pean meer (grote circuit)

Moet je een 1, 3 of 7 dagen pas kopen?

Ook dit hangt af van je voorkeur en of je een grote tempelfan bent of niet. Ik heb een tour gedaan waarbij we om 4.50 in het donker vertrokken om de zonsopgang bij Angkor Wat te bekijken, vervolgens het kleine én grote circuit af vinkten en om 18.00 de zonsondergang bekeken bij het Sras Srang meer. Je hebt dan in één dag bijna alles gezien, maar na de vijfde tempel was mijn enthousiasme wel een beetje weg. Dat is zonde, want het zijn stuk voor stuk mooie gebouwen om te zien. Ik zou aanraden om een drie dagen pas te kopen, zodat je iets relaxter door het park kunt reizen. Zo was mijn fietsdag met ‘slechts’ drie tempels ook erg leuk. Een pas voor één dag kost 37 dollar, voor drie dagen 62 dollar en voor zeven dagen 72 dollar. 

Tip: Als je een ticket na 16.00 koopt, gaat deze pas de volgende dag in en kun je ‘gratis’ een zonsondergang bekijken. Tickets koop je bij het ticket office tussen Siem Reap en Angkor Wat. 

Welke tempels zijn het mooist?

Het zijn er zo veel en na een tijdje lijken ze allemaal op elkaar, maar toch heb ik enkele favorieten. Qua ‘mooiheid’ zit Angkor Wat daar voor mij niet tussen, maar deze is zó bekend dat je er wel geweest moest zijn. Deze andere vier tempels waren voor mij ook een hoogtepunt!

1. Bayon tempel in Angkor Thom complex

Deze tempel, Bayon, wordt in alle reisgidsen genoemd en je zult niet de eerste zijn die er vol verbazing rondloopt. Deze tempel heeft 54 torens met elk vier gezichten. Overal zie je ronde ogen, een neus en een glimlach tevoorschijn komen. Onderzoekers zijn het er niet over uit of de gezichten een afbeelding zijn van Boeddha, de koning Jayavarman VII die de tempel heeft laten bouwen of Brahma, een hindoeïstische god met vier gezichten. Misschien is het wel allemaal waar… Wij bezochten deze tempel rond 8.00 ’s ochtends na zonsopgang bij Angkor Wat en het was gelukkig nog relatief rustig. Een dag later was ik er om 1.00 ’s middags en was het een stuk drukker. De Bayon tempel vind ik een van de meest unieke tempels in het park.

2. Banteay Kdei

Met mijn fiets kwam ik hier de eerste dag rond 1.00 ’s middags aan. Het was lunchtijd en warm, maar hierdoor ook erg rustig! Als je het complex via de oostelijke toegangspoort binnenloopt, wandel je eerst door een bos met wat souvenirstalletjes langs het pad. Daarna kun je door de tempel lopen en overal versieringen in de muren zien. Aan het einde vind je een van de mooiste bomen in het gehele Angkor park. 

3. Ta Prohm

Samen met Angkor Wat en de Bayon tempel behoort het complex van Ta Prohm tot een van de meest bezochte tempels. De tempel is o.a. bekend geworden, omdat de film Tomb Raider hier is opgenomen. Ik dacht dat er maar één boom was die over de muren heen groeit, maar gelukkig zijn het er veel meer! Ontwijk de groepen Chinezen door soms de pijlen hoe je moet lopen even te negeren en een zijpad in te wandelen. Of blijf even wachten tot de groep voorbij loopt. Ook na 16.00 is het er erg rustig. Zo lijkt het soms héél even alsof je er alleen rondloopt. 

4. Ta Som

Ta Som is een tempel van het grote circuit die om 15.30 erg rustig was. Net als de Banteay Kdei vind je ook bij deze tempel aan het einde een bijzondere boom. Ik liep onder de poort door en had het eerst niet door, tot mijn Japanse medereizigster riep dat ik moest stoppen voor een foto! Ook spraken we een verkoopster van sjaals die klaagde dat alle toeristen al souvenirs gekocht hadden bij de eerste 10 tempels en hier nooit iets wilden kopen. Als je op zoekt bent naar een minder bekende en rustigere tempel is dit een goede keus.

Kun je de drukte vermijden?

Ja en nee. Zonsopgang bij Angkor Wat zal altijd druk zijn, omdat dit dé bekendste plek is om een mooie foto te maken. Hetzelfde geldt voor de tempels van Bayon en Ta Prohm, omdat deze dichtbij liggen en de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt de drukte iets vermijden door juist tussen het einde van de ochtend en rond lunchtijd de tempels te bezoeken. Of door bijvoorbeeld met zonsopgang/ondergang naar een andere tempel te gaan. Ook zijn de tempels van het grote circuit iets rustiger, omdat meer mensen deze tempels overslaan. Midden december vond ik het gelukkig erg meevallen met alle hordes toeristen. 

Welke kleding moet je aan?

Binnen de tempelcomplexen moeten je schouders en knieën bedekt zijn. Ik had een sjaal mee zodat ik tussendoor met fietsen mijn korte broek aan had. Mocht je een tuktuk tour doen en meer binnen dan buiten de complexen zijn, is het handiger een lange broek of rok aan te hebben, dan hoef je niet steeds te wisselen. Als je de torens van Angkor Wat wilt bezoeken, is een lange broek of rok zelfs verplicht en is een sjaal niet voldoende (ook niet als die tot je enkels komt). Broek vergeten? Bij iedere tempel zijn minstens vijf kraampjes te vinden om een olifantenbroek of gekleurde sjaal te kopen. “One pants one dollar miss!” 

Bij de tempel Preah Khan

Kun je eten in het park?

Belangrijkste vraag als je een hele dag gaat touren. Ja, je kunt eten in het park! Buiten ieder tempelcomplex worden je ananassen, mango’s en frisdranken aangeboden. Rondom Ta Prohm zijn ook een aantal restaurants te vinden. Je betaalt hier wel toeristische prijzen. Zo zijn curry’s bijvoorbeeld 7 dollar, terwijl je daar in Siem Reap 2.50 voor betaalt. Er zijn ook straatkraampjes waar je goedkoper vlees of rijst kunt bestellen. Na een zonsopgang bij Angkor Wat zijn er ook genoeg kraampjes te vinden om te ontbijten. Geen zorgen dat je de kraampjes niet vindt, van iedere kant word je toegeroepen of je een ontbijtje wilt. 

Wat is de beste plek voor zonsopgang en zonsondergang?

Hoe druk het er ook is, zonsopgang bij Angkor Wat is een mooi startpunt van de dag. Verwacht geen wonderen, het is gewoon de natuur die zijn ding doet. Je zult ook zeker niet de enige zijn. En het is erg vermakelijk om ook monniken selfies te zien maken. 

Voor zonsondergang, vermijd de tempel op de berg, Phnom Bakheng. Alle Chinezen, Japanners en mensen met zwart haar lopen massaal de berg op. Vervolgens moeten ze een uur wachten, omdat er een toegangslimiet is van 300 mensen. Onze gids nam ons hier eerst wel mee naar toe en ik was met drie andere blonde mensen de enige westerling op de berg. Uiteindelijk vonden we gelukkig een alternatief, het Sras Srang meer. Hier lopen helaas een heleboel kinderen van een jaar of 10 die je bier, blokfluiten of ansichtkaarten willen verkopen. Ze weten in één keer te raden of iemand Chinees (langer, krullend of los haar) of Japans (kort, stijl en strak haar) is. Europeanen zijn lastiger, zo werd ik voor een Française aangezien. De dag ervoor was ik bij de Pre Rup tempel, ook een bekende plek om hogerop de zon onder te zien gaan. Persoonlijk geniet ik veel meer van een ‘spontane’ zonsondergang, maar het was een mooie manier om de dag af te sluiten. 

Hopelijk helpt deze blog je het mysterieuze Angkor (Wat) iets beter te begrijpen. Toch zul je er echt zelf rond moeten lopen om de sfeer te voelen.

De tempels van Angkor zijn voor mij het eindpunt van deze mooie reis door Cambodia. Morgenochtend vlieg ik als alles goed gaat naar Bangkok, om samen met Vladimir Thailand te ontdekken! En de reismagneet, die gaat mee!

3 gedachtes over “Tips voor het bezoeken van Angkor Wat

  1. Papa

    Mooi artikel SuuZ en een mooie afsluiting van je reis door Cambodja. Over een paar uur vliegt Vladimir naar het Verre Oosten en ik ben heel benieuwd naar hoe jullie reis samen gaat verlopen. Geniet nog even van de warmte, over een maand zit je met een dikke trui voor de kachel 😉

    Like

  2. Pingback: Thailand Tips #1: Bangkok en Sukhothai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s