Backpack-walhalla in knus Kampot

Na het Expeditie Robinson-avontuur op Koh Rong eiland, vertrok ik twee dagen geleden met een andere vrijwilligster Christina weer naar het vaste land. Ondertussen voelt het alweer weken geleden dat ik voor het laatst over het strand liep, maar gelukkig hebben we andere mooie plek gevonden, het kustplaatsje Kampot. Het is een kleine, gemoedelijke stad, bijna dorp, met een gezellige mix van backpackers, expats die om tien uur ’s ochtends al aan het bier zitten, kinderen in schooluniform en tuktuk chauffeurs. In een middag kun je alle straatjes al bezocht hebben, maar toch zijn er genoeg leuke dingen te doen om je voor twee of zelfs drie dagen te vermaken. Wandel virtueel mee door de stad!

Bezoek de oude markt

Aan de rivier vind je de oude markt, al zijn er geen échte marktkraampjes meer te vinden. Wel zijn er genoeg restaurants, café’s, souvenirwinkels, een bioscoop, kunstateliers en een smal park te vinden. Veel van de gebouwen zijn gebouwd in Franse en Chinese stijl en de kleine balkonnetjes geven dit gedeelte van de stad een gezellige sfeer. Je hoort weinig getoeter en de vogels fluiten. Met een prima temperatuur van zo’n 29 graden zien de plastic kerstbomen in sommige winkels er wat vreemd uit…

Bezoek de nieuwe markt

Aan de andere kant van de stad bevindt zich de huidige markt van Kampot. Zoals bij veel markten is ook deze markt een verzameling van kleding, sieraden, fruit, groenten, bloemen, vlees, vis en schoonheidsspecialisten. De regio van Kampot staat bekend om goede peper en durians en die zijn er dan ook volop. Er is zelfs een rotonde met een durian standbeeld! In een reisgids las ik dat veel rotondes in Cambodia standbeelden hebben, omdat een groot gedeelte van de bevolking niet kon/kan lezen. Op deze manier is het makkelijker om de weg te onthouden of te vragen. Rechtdoor bij de durian, linksaf bij de olifanten. 

Eten voor het goede doel

Ondanks dat de stad niet zo groot is, zijn er genoeg leuke restaurants en café’s te vinden. Het eten bij sommige restaurants is iets duurder dan in Vietnam, maar er zijn nog steeds genoeg goedkope opties te vinden. Daarnaast zijn er een aantal plekken waar je kunt eten en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een goed doel. Graag deel ik dit heerlijke dagprogramma met jullie!

Ontbijt bij KAMA: Kampot Arts & Musicians Association

In dit mooie gebouw kun je bij KAMA heerlijk ontbijten (en lunchen en dineren) met biologische producten uit de omgeving. Zo at ik yoghurt, muesli en vers fruit met een verse koffie. Loop na je ontbijt de galerij binnen en bekijk de kunst gemaakt door vrouwen uit de omgeving van Kampot. Dit project traint vrouwen met kunst, muziek en bijvoorbeeld het werken in het restaurant om geld te verdienen en zelfstandiger te leven. De eigenaresse is erg aardig en legt graag uit hoe en waarom ze dit werk doet. Ze organiseert ook tours door de stad. Alleen al de vrolijke bloemen, teksten op de muur en het servies is de moeite waard om er heen te gaan. En het eten is érg goed.

Lunch bij Epic Arts Café

Ook bij het Epic Arts Café wordt kunst en eten gecombineerd. Je kunt zowel buiten als binnen heerlijk zitten en daarna op de 1e verdieping verschillende kunstwerken en souvenirs bekijken. Een groot deel van de werknemers heeft een beperking (ze zijn bijvoorbeeld doof of hebben een geamputeerd been), maar kan hier toch een baan vinden. Zo is de menukaart speciaal aangepast voor dove serveerster en kan je zelf je bestelling aanvinken. Met de opbrengst van de verkoop en de kunstworkshops worden ook andere mensen met een beperking gesteund. Het wifi-wachtwoord is al uitnodigend genoeg: everypersoncounts 🙂

Diner bij Simple Things

De vorige twee restaurants hebben al veel keuze uit vegetarische/veganistische gerechten, bij Simple Things is álles vegetarisch (en een groot deel veganistisch). Deze plek aan de oude markt is een restaurant en yogastudio tegelijk. Een deel van de opbrengst gaat naar een scholenproject. Zo gaat bijvoorbeeld 1 dollar van iedere vegetarische burger naar het project, maar je kunt ook los geld doneren. Mocht je nog motivatie nodig hebben om een vegetarische burger te eten, kom naar Kampot!

Oorlogsfilm kijken bij Écran 

Hoe lekker het eten bij de bovenstaande restaurants ook is, de goede doelen laten zien dat Cambodia (nog steeds) een arm land is. Dit heeft mede te maken met de recente oorlogsgeschiedenis. Een bijzondere manier om hier meer over te leren, en zéker een aanrader, is het bekijken van de film The Killing Fields. Aan de oude markt is de kleine bioscoop Ecran te vinden waar je voor 2 euro bijna iedere avond een film over de oorlog kunt zien. Op maandag, woensdag en vrijdag draait de film The Killing Fields uit 1984, winnaar van drie Oscars (waaronder de enige Oscar voor een Aziatische acteur ooit) en een van de meest indrukwekkende films die ik ooit heb gezien. De film toont het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse journalist en Cambodiaanse verslaggever ten tijde van de oorlog. De Cambodiaanse acteur die de rol van de verslaggever speelt, was zelf een arts en moest ook met zijn familie het land ontvluchten. In Phnom Penh had ik al dingen gehoord en gezien over de oorlog, maar deze beelden erbij maakte alles nog heftiger. Zo is Cambodia het tweede meest gebombardeerde land ooit, op Laos na. Ook heeft Amerika meer bommen op Cambodia en Laos gegooid dan tijdens de hele tweede Wereldoorlog. Persoonlijk wist ik hier niks van, voordat ik naar het land kwam. De bioscoop zelf heeft een kleine zaal met banken en een groot bed, zodat je de indrukwekkende beelden zo comfortabel mogelijk kunt zien. Mocht je naar Cambodia reizen, raad ik het zeker aan om vooraf of ergens tijdens je reis deze film te bekijken.

Misschien niet de mooiste bioscoop, maar wel de moeite waard.

Bokor Nationaal Park en Stad

Een luchtigere en koelere activiteit is het bezoeken van het Bokor Nationaal Park en de ‘Bokor stad’. Zo’n uur (scooter) rijden van Kampot vandaan ligt het park met daarin verlaten gebouwen die ooit door de Fransen en Cambodiaanse koningen zijn gebouwd. Rij langs het Lok Yeay Mao standbeeld, de beschermster van reizigers, het casino, de kathedraal, het paleis en bekijk het uitzicht over de kust. De meeste gebouwen waren tot enkele jaren geleden verlaten, maar worden nu langzaamaan weer in gebruik genomen.  Momenteel worden er ook appartementen gebouwd, waarop opvallend veel Chinese tekens staan. Wellicht is het park binnenkort niet zo rustig meer…

Peperplantages, zoutplantages, Kep

Ten slotte zijn er in de stad genoeg reisbureaus of tuktuk chauffeurs te vinden om een tour naar peperplantages, zoutplantages of het dorpje Kep te boeken. Je kunt dit ook zelf doen door een scooter te huren. Ik heb dit niet gedaan, maar het schijnt wel leuk te zijn. 

Eindoordeel Ka(m)pot

Het is kleiner dan ik me had voorgesteld, maar niet minder leuk. Er hangt een gemoedelijke sfeer en er is genoeg keuze om heerlijk te eten en te drinken. De meeste gebouwen en wegen zijn niet in de beste staat, maar ik vind het wel iets knus hebben. Het enige dat ze wel snel mogen verbeteren, is warm water in de douches. Na drie weken bakken water over mezelf heen gooien uit een regenton, had ik me zó verheugd op een warme douche… Hopelijk heb ik bij mijn volgende stop in Siem Reap meer geluk!

“Happiness is not the amount of money you have, but the people in your life that help you to create wonderful memories.” ~ Quote bij KAMA

Allerlaatste toevoeging: “Happiness” is ook zeker na bijna vier weken een warme douche! Na 13 uur in de bus ben ik aangekomen in Siem Reap en heb ik eindelijk weer kunnen douchen met warm water. Heerlijk.

2 gedachtes over “Backpack-walhalla in knus Kampot

 1. Weer een mooie bestemming uitgekozen 👍 als ik het zo lees.
  The killingfields is inderdaad een indrukwekkende film die een beeld geeft van dingen die je niet voor mogelijk houdt.
  Na een weekje Taiwan heb ik enig idee wat je bedoelt met al die brommers , ze gaan je inderdaad aan alle kanten voorbij maar het gaat goed. En dan waren het er vast minder dan in Vietnam. Lekker eten kun je daar trouwens ook goed 😀
  Geniet nog lekker verder daar , het is nu geen weer hiervoor terug te komen ☃️
  Gr Ronald

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s