Thailand Tips #2: Chiang Mai

Ben je op zoek naar hippe koffietentjes, (vegetarische) burgers met friet en/of een kapper om je dreadlocks bij te werken? Wil je daarnaast óók Thaise tempels, watervallen en bergen bezoeken? Dan ben je in de noordelijke plaats Chiang Mai aan het juiste adres. Deze blog laten we zien wat wij er gedaan hebben, maar er valt genoeg nieuws te ontdekken!

1. Het oude centrum

Chiang Mai betekent letterlijk ‘Nieuwe stad‘. Ondertussen is de stad niet nieuw meer, maar in de 13e eeuw werd deze stad gesticht door een koning. Vraag mij niet welke, maar Miaow van de fietstour in Sukhothai kan je er meer over vertellen! Tegenwoordig vind je in het oude stadscentrum genoeg leuke restaurants, hotels en oude tempels. Het centrum is duidelijk te herkennen aan de gracht en restanten van de oude stadsmuur die er in een vierkant omheen liggen. Je kunt dit gedeelte van Chiang Mai prima lopend verkennen, maar een fiets of scooter kan ook handig zijn als je sneller ergens wilt komen. Wij verbleven aan de oostkant van de stad, waar we iedere avond op straat hebben gegeten. Probeer zeker eens ‘khao soi‘, een soort noedelsoep die je alleen in het noorden van Thailand kunt vinden.

2. Night Bazar

Vlak buiten het oude centrum vind je de Night Bazar. Dit zijn een aantal straten vol souvenirwinkels en eetkraampjes. Ook is er een soort marktplein waar er vaak livemuziek gespeeld wordt. Een avond was voor ons voldoende, maar het is zeker een leuke plek om heen te gaan. Ook de ijsjes die op een bevroren plaat gemaakt worden zijn heel lekker.

3. (Wat Phra That) Doi Suthep

Zo’n tien kilometer buiten de stad ligt op de berg Doi Suthep de heilige tempel van de stad, de Wat Phra That Doi Suthep. De tempel is een belangrijke plaats voor Thaise inwoners en toeristen, dus het is er behoorlijk druk. De tempel maakt in ieder geval een glimmende en gouden indruk. Wij hebben de tempel en berg bezocht met een gehuurde scooter, waardoor we onderweg ook bij uitzichtpunten konden stoppen. Leer van onze fouten: tik op Google Maps de volledige naam van de tempel in, niet alleen ‘Doi Suthep’. Dan rij je namelijk rondjes op de berg, zonder dat je de tempel ziet. Geen zorgen dat je de tempel mist, de vele tourbussen en souvenirkraampjes geven je hints genoeg.

4. Kookcursus

We hadden toevallig een folder van een kookcursus in onze handen, toen de eigenaresse van een restaurant zei “Hee, dat is de kookcursus van mijn broer!” We kregen 2 euro korting aangeboden en besloten de gok te wagen (niet vanwege de korting, maar dat was mooi meegenomen!). Na het volgen van een dag kookcursus kunnen we nu zeggen: het was erg leuk én lekker! Iedereen mocht kiezen welke gerechten hij/zij wilde koken en onder begeleiding van een Thaise kok hebben we dat ook gedaan. Zo heb ik een rode curry, stir fry met cashewnoten en een kokossoep gemaakt, en is Vladimir nu een ervaren panaeng curry, pad thai en pittige soep met Thaise basilicum-maker. Ook hebben we als groep curry pasta en loempia’s gemaakt. Onze cursus was van de organisatie Smile Organic Farm Cooking School, maar er zijn genoeg andere organisaties om uit te kiezen.

5. Doi Inthanon

Behalve Doi Suthep is ook de berg en nationaal park Doi Inthanon een leuke dagtrip vanuit Chiang Mai. Deze berg is de hoogste berg van Thailand en bereik je in 1-1,5 uur auto of scooter rijden. Vervolgens rij je vanaf de ingang van het park in een half uur naar de top op 2565 meter. In dit park vind je ook twee bijzondere tempels, gebouwd voor de koning en koningin, mooie watervallen en een wandelpad. Wij bezochten het wandelpad ‘Kew Mae Pan‘, dat je verplicht met een gids moet lopen. De gids is puur voor de show om vervolgens Engelse informatiebordjes aan te wijzen en een mooie manier om geld te vangen, want het wandelpad is niet te missen. Toch moet je het wandelpad ook niet missen, want het geeft je heel mooi uitzicht over de rest van de omgeving. Op de terugweg reden we nog langs de Wachirathan waterval. Naïef zei ik nog “De waterval zal vast niet zo mooi zijn, het is toch geen regenseizoen“, maar daar was niks van waar. Met veel lawaai kwam het water naar beneden en had ik het met 18 graden maar koud! Mocht je ook met de scooter naar de berg willen, zorg voor veel laagjes in je kleding. In de zon was het warm, maar met wind en schaduw was het fris. Het is ook nooit goed…

In totaal verbleven we vier dagen in Chiang Mai en hebben we ons geen moment verveeld. Qua activiteiten en eten is er voor ieder wat wils, avontuurlijk of toch meer vertrouwd. Zo bestond ons diner op kerstavond en 1e kerstdag uit ‘pad see ew‘ (soort platte noedels) en khao soi voor Vladimir en pizza en groene curry voor mij. Er zijn nog meer dingen te doen, zoals een olifantenpark bezoeken, raften of ziplinen door de jungle, maar wij besloten door te reizen naar Pai, waar je in de volgende blog meer over kunt lezen!

2 gedachtes over “Thailand Tips #2: Chiang Mai

  1. Pingback: Thailand Tips #3: Scooter rijden van Chiang Mai naar Pai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s