Thailand Tips #4: Koh Lanta en Koh Lipe

Op 1 januari vlogen we van Bangkok naar de kustplaats Krabi. De 8 dagen hierna verbleven we op de eilanden Koh Lanta en Koh Lipe. Cocktails drinken, snorkelen vanaf parelwitte stranden en slapen in jungleproof bungalows. Een betere manier om 2019 te beginnen kan ik me niet bedenken. Graag deel ik onze jaloersmakende foto’s en verhalen over deze Thaise eilanden. Mogen we al terug?!

Met een speedboot onderweg naar Koh Lipe

Koh Lanta

Vanaf Krabi reden we met een busje in zo’n 3 uur naar onze bungalow op Koh Lanta. We hadden bewust voor een plek vlakbij het strand Klong Nin gekozen, omdat deze rustiger zou zijn dan het grotere strand Klong Khong. We zijn daar niet geweest, maar Klong Nin was inderdaad een rustig en mooi, lang strand. Er zijn genoeg leuke restaurants om op strandstoelen of kussens uit te rusten. Helaas hebben wij twee dagen minder mooi weer gehad door de storm Pabuk, de eerste tropische storm buiten het regenseizoen in 30 jaar. Gelukkig hadden we alleen wind en regen en zaten we niet op de oostelijke eilanden, waar meer schade was. We hebben vooral veel gekaart, een boek gelezen, blogs geschreven en lekker gegeten. De laatste dag klaarde het weer op en reden we met een scooter langs de heuvelachtige zuidkust van het eiland. We lunchten met uitzicht over een baai, trotseerden een rivier in de jungle om bij een waterval te komen en zagen met zonsondergang de storm aan ons voorbij trekken. 

Het enige nadeel van onze slaapplek was dat deze vlakbij een moskee stond, waaruit iedere dag om 5.15 via luidsprekers het ochtendgebed klonk. Vervolgens deden de honden én hanen vrolijk mee en zat er niks anders op dan wachten tot het voorbij ging. Op de zuidelijke eilanden (en vasteland ook) zijn meer islamitische invloeden te vinden, zoals je die ook in Maleisië en Indonesië tegenkomt. De Massaman/Mussaman curry (verbastering van moslim) smaakt er in ieder geval heerlijk!

Koh Lipe

Vanaf Koh Lanta vaarden we in recordtijd, namelijk 2 uur, met een speedboot naar Koh Lipe. Koh Lipe is een kleiner eiland en onderdeel van het Tarutao natuurpark. Bij aankomst moet je 200 baht (= 5.50 euro) per persoon betalen voor onderhoud van het park (zeggen ze). We kwamen aan bij Pattaya Beach, een wit strand waar veel boten en het begin van de Walking Street liggen. In deze straat vind je restaurants en souvenirwinkels en kun je in zo’n 15 minuten naar de andere kant van het eiland lopen. Ons favoriete restaurant was toch wel Madam YooHoo, waarbij een oudere dame op een plastic stoeltje zit en iedereen naar binnenroept met “yoohoo!!” Het is een van de weinige goedkopere Thaise restaurants, dus wij hebben hier een aantal keer lekker gegeten. 

Onze bungalow lag vlakbij Sunset Beach, een rustiger strand waar je ’s avonds de zon onder kunt zien gaan (het wordt dan wel drukker). Er is een klein barretje waar je eten en drinken kunt bestellen en er hangt een gezellige sfeer. Ook hier liggen de strandkussens klaar om met een mojito in je handen van de laatste zonnestralen te genieten.

Het derde strand is Sunrise Beach, het langste strand van het eiland. Hier zijn meerdere resorts, restaurants en massagesalons te vinden. Het is iets drukker dan Sunset Beach, maar wij vonden het niet vervelend. Een hoteleigenaar vertelde ons dat het dit jaar rustiger is met toeristen dan eerdere jaren, dus dat scheelt misschien ook. Het kan lastig zwemmen zijn door de wind en golven, maar aan het einde van de middag gaat het makkelijker. Sommige stukken zee zijn afgezet, zodat je hier veilig kunt zwemmen en snorkelen. Dit moet je zeker doen! Aan de rechterkant heb ik zelfs oranje anemoonvissen, de Nemo’s, gezien! Wij huurden voor 50 baht een snorkelmasker voor de hele dag in de Walking Street. Scheelt weer een snorkelmasker sjouwen in je rugzak 🙂

Als je niet genoeg kunt krijgen van de bijzondere natuur, doe dan ook een snorkeltour. De hele dag word je door iemand van de Sea Gypsies, een oud zeevolk, langs andere eilanden van het natuurpark gevaren. De zee is hier dieper en je kunt makkelijker zwemmen, zonder bang te zijn dat zee-egels in je buik prikken. De stroming is wel sterk, dus draag een zwemvest. Daar hou je het snorkelen ook langer mee vol! Ik vond het leuk om soms dezelfde vissen te herkennen als tijdens het snorkelen in Cambodia, maar ook nieuwe soorten te zien. Hoogtepunt waren de oranje en zwarte anemoonvissen, die we tijdens de tour maar één keer gezien hebben. Ook de door mij persoonlijk benoemde “Whatsappvis“, naar de emoticon van een blauwe vis met gele staart op Whatsapp, of Dory uit Finding Nemo, zal ik niet snel vergeten. Het is wel druk met bootjes, maar onder water lijkt het weer alsof je alleen bent, op de vissen na dan!

Zijn er ook minpunten te noemen? Eigenlijk niet, maar dat ligt een beetje aan je verwachtingen. Verwacht niet dat je naar onbewoonde eilanden zonder toeristen gaat. Ook liggen de prijzen iets hoger dan in de rest van het land, maar kun je nog steeds voor 2-4 euro een goede maaltijd halen. Ook vergeten we door al het moois bijna dat we iedere avond lek geprikt werden door muggen, de douche koud was en we nog uitslag van (kleine) kwallenbeten op onze armen en benen hebben staan… Toch is dat het allemaal waard om met dit uitzicht een curry te eten!

Voor ons was het verblijf op beide eilanden een fijne afsluiter van een heerlijke vakantie in Thailand en voor mij een fantastische reis. We zijn momenteel op het vliegveld in Abu Dhabi en hebben nog twee uur te vullen, voordat we de laatste vlucht naar Amsterdam nemen. Uiteindelijk heb ik een retourticket Bangkok-Amsterdam gekocht, omdat dit goedkoper was dan een enkeltje. Als ik de zon te veel mis en het winterweer van misschien -14 graden, een verschil van 46 graden!, niet trek, kan ik in februari altijd nog terug 😉 Eerst maar een AVG’tje en beschuit met hagelslag eten! 

Of toch de kookcursus-skills maar gebruiken?!

Iedereen cảm ơn / សូមអរគុណ (arkoun) / ขอบคุณ (kapkunka) / bedankt voor het lezen van mijn blogs! Het was leuk om alle reacties te lezen en wie weet staan er binnenkort weer mooie reizen op de planning om magneten van te verzamelen… Eerst maar eens solliciteren en geld verdienen om die reizen te betalen 😉 Voor nu, ready for take-off!

2 gedachtes over “Thailand Tips #4: Koh Lanta en Koh Lipe

 1. Papa

  Dank voor de wekelijkse blogs. Ook al hadden we via Whatsapp bijna dagelijks contact, het ontvangen van de blog was een moment om elke week naar uit te kijken. As we speak, vliegen jullie op dit moment Hongarije binnen. Kijk erg uit om je over iets meer dan 2 uur live op Schiphol te zien. xxx, papa

  Like

 2. Mama

  Lieve Suzanne, hoe fijn ik het voor je vond om deze prachtige reis te maken (ik heb zelfs een stuk met je mogen rondtrekken) hoe blij ik toch ook ben om je weer in het echt te kunnen zien, spreken en vasthouden.
  Welkom thuis in Nederland!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s