Zeven dingen om te doen op Koh Rong-eiland, Cambodia

Er is geen wifi. Geen airco om af te koelen. Geen warme douche om onder te blijven staan. Op het eco-resort Lonely Beach gaan de gasten en vrijwilligers back-to-basic. Eerder schreef ik al over het vrijwilligerswerk dat ik doe in: Werken in een eco-resort op Koh Rong-eiland, Cambodia. Deze week vertel ik wat er naast het werken nog meer te doen is. Namelijk genoeg!

1. Snorkelen

Aan de linkerkant van het strand is een fantastisch stukje met stenen en koraal om te snorkelen. Er zijn ontzettend veel vissen, de ene nog kleurrijker dan de ander! Via Google vond ik de namen van sommige vissen, zoals ‘fusilier‘ (lichtblauw met een gele rug en vin) en ‘papegaaivis’ (alle kleuren van een papegaai). De eerste middag zwom ik tussen een school van wel vijftig gekleurde vissen en ik wist niet waar ik kijken moest. Soms worden er ook snorkeltours georganiseerd. De gasten (en vrijwilligers!) gaan dan met een boot naar een eiland in de buurt om te snorkelen. Ik kon een middag mee en wauw, ook dat was heel mooi. De vissen waren ongeveer hetzelfde als bij Lonely Beach, maar het koraal was veel groter en de zee veel dieper. We hebben zelfs gesnorkeld bij anemoon-planten en zagen daar anemoon-vissen. Het waren niet precies de oranje-witte Nemo vissen, maar de ‘spinecheek anemoonvissen‘. Nemo of niet, heel gaaf om te zien. Mocht je net als ik de eerste dag niet kunnen stoppen met snorkelen, wees dan zo slim om je rug in te smeren met zonnebrand…

Snorkelen bij Lonely Beach
De snorkeltour neemt gasten mee naar het eiland in de verte: ‘Koh Ta Team’

2. Vissersdorp Prek Sway bezoeken

Met zoveel vis in de zee is het niet gek dat er onder de lokale bevolking veel vissers zijn. In drie kwartier kun je naar het vissersdorp Prek Sway lopen. Ook de meeste Khmer werknemers wonen in dit dorp, al rijden zij met scooters over de zandpaden. De wandeling ernaartoe is al erg bijzonder, met stukken jungle, open velden of een palmbomenbos. Het dorpje zelf bestaat met name uit paalwoningen, sinds 3 weken een nieuwe weg van cement (de rest is zand), een school en een tempel. Bij de guesthouse Firefly kun je aan de waterkant heerlijk lunchen. De eigenaar, Mr. Hun, heeft twee jaar voor een zeer luxe resort gewerkt op een ander privé eiland vlakbij Koh Rong. Iedereen die bij de guesthouse heeft gegeten, kon dan ook niets anders zeggen dan dat het erg lekker eten was!

3. Mangrove tour

Vanuit Prek Sway kun je kiezen om weer terug te lopen of met een motorboot vanuit de guesthouse Firefly een boottocht door een mangrovebos maken. Het duurt zo’n tien minuten en is niet héél bijzonder, maar toch een leuke en snellere manier om door de hitte weer naar Lonely Beach terug te keren. Het is dan nog 10 minuten lopen en dan ben je weer terug op het strand.

4. Dieren spotten

Laat de inner Freek Vonk in je los en ga op zoek naar verschillende dieren op en rond het eiland. Sommige zijn klein, zoals kikkers, salamanders, gekko’s of vlinders. Anderen zijn groter, denk aan eekhoorns, waterbuffels en zelfs apen! Er is ook een grote kans dat je spinnen en kleine slangen tegenkomt. Het is zelfs mogelijk om dolfijnen te spotten, wanneer je met een boot rondom het eiland vaart. Samen met de eigenaar en twee gasten zagen we ze op een afstand in het water, al was dit voor de eigenaar pas de eerste keer in twee jaar dat hij ze zag. Hadden wij even geluk! De dieren die je, zodra het begint te schemeren, zeker tegenkomt zijn muggen. Neem voldoende DEET en wellicht een lange broek mee, dat gaat je zeker helpen om jeukende bulten te voorkomen. 

Tijdens de wandeling naar Prek Sway kom je veel waterbuffels tegen
Sommige kikkers zijn alleen door het keukenpersoneel te zien

5. Gloeiend/bioluminescent plankton en sterren kijken

Wauw, wauw, wauw. Een andere introductie kan ik niet bedenken. Wanneer het donker genoeg is, het liefst rondom nieuwe maan (= als de maan nog niet opkomt, maar de zon al weg is), kun je in het water gloeiend plankton zien. Je beweegt het water met je handen, voeten of door te zwemmen en overal komen glitters te voorschijn. Als het een heldere avond is en je ook nog honderden, misschien wel duizenden (vallende) sterren ziet, is het moeilijk om nog naar bed te gaan. Ik voelde me tegelijkertijd een tovenaar en Ariël uit De Kleine Zeemeermin in haar glitterprinsessenjurk. Dit was voor mij een van de meest bijzondere natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien. Jammer genoeg lukte het niet om een foto te maken, dus moet iedereen maar een ticket boeken! Het begin van een mooie, heldere avond ziet er in ieder geval zo uit:

6. Yoga 

Als je nog niet moe bent van het zwemmen, snorkelen of wandelen door de hitte, kun je zelfs nog een yoga sessie doen op het yoga-platform. Soms zijn er vrijwilligers die yogalessen geven, maar op dit moment niet. Toch pakte ik soms een yoga-mat om wat oefeningen te doen bij een.. uniek uitzicht. 

7. Liggen in een hangmat

Misschien wel de állerbelangrijkste activiteit van de dag: in een hangmat liggen. Er hangen er genoeg langs het strand, waar je heerlijk in kunt afkoelen, slapen, een boek lezen, muziek luisteren of reisgidsen doorspitten om je volgende trip te plannen. En vooral, even helemaal niks meer…

Tenminste, totdat de zon weer opkomt. Dan moet je vooral naar buiten gaan! Met een slaapzaal en restaurant zonder muren is dat gelukkig niet zo lastig 😉

Een gedachte over “Zeven dingen om te doen op Koh Rong-eiland, Cambodia

  1. Pingback: Thailand Tips #4: Koh Lanta en Koh Lipe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s